Acetylsalicylsyra kan ge upphov till potentiellt dödlig sjukdom hos barn som behandlas vid influensa

AcetylsalicylsyraAcetylsalicylsyra, även aspirin, förkortat ASA, är sannolikt världens mest använda läkemedel med smärtstillande, febernedsättande och antiinflammatoriska effekter. Det tillhör läkemedelsgruppen icke-selektiva antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel (NSAID).

Barn under 18 år ska inte använda ASA som febernedsättande vid virussjukdomar, som till exempel influensa, eftersom det kopplats samman med den ovanliga sjukdomen Reyes syndrom.

Reyes syndrom är en potentiell dödlig men en väldigt sällsynt sjukdom som kan drabba barn under tiden de tillfrisknar från någon virusinfektion, såsom influensa, förkylning, vattkoppor. Den har en skadlig verkan på ett antal organ, speciellt hjärnan och levern.

Läkare varnar för att ge acetylsalicylsyra till barn under 18 år eftersom detta tros kunna utlösa Reyes syndrom. Eftersom sjukdomen är mycket ovanlig är det ont om fall för forskningen att studera. Idag vet man inte varför vissa drabbas av sjukdomen, men den har kopplats samman med intag av acetylsalicylsyra i kombination med virusinfektioner som vattkoppor och influensa.

Vissa astmatiker (cirka 10 %) kan drabbas av något som kallas ASA-astma om de använder ASA eller NSAID-preparat. Är man allergisk mot acetylsalicylsyra så kännetecknas det ofta genom svullnader i ansiktet, i synnerhet kring ögonpartiet.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Acetylsalicylsyra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s